SÖNDAGHELAVECKAN

Undervisning från Sveriges kyrkor

167 anslutna kyrkor, 20 204 ljudklipp från 2 887 talare

Ljud Vrigstad Missionskyrka   söndag 19 januari 2020

Jesus visar vad sann härlighet är + reflektioner2019

Mötesledaren intervjuar representanter från olika grupper i församlingen.
Därefter predikar Lasse från Heb. 13:5-8. Han började berätta om Maximilian Kolbe, men tyvärr kom inte den med i inspelningen. Historien kommer istället här nedan:

Maximilian Kolbe var präst och franciskan i en kommunitet han tillhörde i Polen. Han var med och glömde judiska flyktingar under andra världskriget och på grund av det sattes han i koncentrationslägret i Auschwitz 1941.

När en fånge vid ett tillfälle lyckades fly beordrade kommendanten att tio andra fångar som straff skulle dö svältdöden. En av de tio utvalda, Franciszek Gajowniczek, ropade då ut: ”Hur skall det gå för min fru och mina barn? Nu får jag aldrig se dem mer.” Maximilian Kolbe erbjöd sig då att ta Gajowniczeks plats, vilket han också fick.

De tio dödsdömda fångarna placerades i var sin cell. Kolbe sjöng psalmer för de andra, uppmuntrade dem och bad tillsammans med dem. Efter två veckor var bara Kolbe och tre medfångar kvar i livet; de dödades då med en giftinjektion. Kolbe dog den 14 augusti 1941.

Franciszek Gajowniczek överlevde Auschwitz och gjorde därefter till sin livsuppgift att sprida information om Kolbes offer och verksamhet i lägret. Maximilian Kolbe helgonförklarades av påven Johannes Paulus II 1982.

Loading the player...

Direktlänk till ljudfil (19 MB)